Λίγα λόγια για την αντιβίωση
Χάρη στην αντιβίωση μπορούμε στην εποχή που ζούμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές αρρώστιες που σε άλλες εποχές αποδείχνονταν μοιραίες.
Αρρώστια πάντα αντιμετωπίζουμε όταν κάποιο βακτηρίδιο πολλαπλασιάζεται εις βάρους του οργανισμού μας, δημιουργώντας τοξίνες ή καταστρέφοντας ιστούς.
Δεν είναι όλα τα βακτηρίδια βλαβερά, μερικά μάλιστα είναι χρήσιμα και ζουν στο έντερό μας παράγοντας βιταμίνη Κ που είναι χρήσιμη στην πήξη του αίματος.
Η αντιβίωση καταστρέφει τα βακτηρίδια ή σταματάει τον πολλαπλασιασμό τους και έτσι βοηθάει τον οργανισμό μας όταν δεν καταφέρνει με την άμυνα του να τα πολεμήσει.
Υπάρχουν διάφορες αντιβιώσεις που δρουν με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικά βακτηρίδια. Η σωστή διάγνωση είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό υπάρχουν τα αντιβιογράμματα.
Επίσης είναι σημαντικό να παίρνουμε την αντιβίωση στην σωστή δοσολογία και ακριβός στον χρόνο που πρέπει για να εξασφαλίσουμε την μέγιστη δράση χωρίς επιπλέων επιβάρυνση του οργανισμού μας. Και αυτό γιατί τα βακτηρίδια έχουν την ικανότητα να ‘μαθαίνουν’:
Ένα βακτηρίδιο που δεν έχει καταστραφεί μπορεί γίνει ανθεκτικό στην συγκεκριμένη αντιβίωση και να πολλαπλασιαστεί μεταδίδοντας την ικανότητά του αυτή. Τότε μιλάμε για ανθεκτικά στελέχη του βακτηριδίου και δύστυχος τα τελευταία χρόνια το ποσοστό τους όλο και αυξάνεται. Όταν ένα ανθεκτικό στέλεχος έχει καταβάλει τον οργανισμό τότε πρέπει να βρούμε άλλη αντιβίωση. ‘Οταν όμως το στέλεχος αυτό είναι πολλαπλά ανθεκτικό, τότε αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα.
Γι’ αυτό πρέπει…
- Να κάνουμε αντιβιόγραμμα πριν πάρουμε αντιβίωση.
- Να τηρούμε την σωστή δοσολογία και το σωστό χρονικό διάστημα (είναι καλύτερα να πάρουμε την επόμενη δόση μια ώρα νωρίτερα παρά αργότερα)
- Πάντα να τελειώνουμε την αντιβίωση ή και να την συνεχίζουμε τουλάχιστον 3 ημέρες αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα της αρρώστιας.
- Να μην παίρνουμε αντιβίωση όταν έχουμε ίωση, γιατί η αντιβίωση δεν καταστρέφει ιούς (π.χ. σε λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος).
- Να μην κάνουμε ‘αυτοθεραπεία’ αλλά να συμβουλευτούμε τον ιατρό μας.
- Συνιστάται η λήψη προβιοτικών κατά την θεραπεία με αντιβιοτικά για την επανόρθωση της λειτουργίας του εντέρου και του κόλπου.
Η χρήση της αντιβίωσης στην οδοντιατρική
- Πριν ή/και μετά από αιματηρή οδοντιατρική πράξη (π.χ. εξαγωγή) για προφύλαξη σε ασθενείς με:
- Επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα
- Τεχνητές καρδιακές βαλβίδες
- Ιστορικό ενδοκαρδίτιδας
- Κυανωτική καρδιακή νόσο
- Επεμβάσεις στην καρδιά με τεχνητά μέσα για ένα εξάμηνο από την επέμβαση
- Καρδιακά μοσχεύματα που έχουν δημιουργήσει βαλβιδικά προβλήματα
- Αντικατάσταση γοφού για δυο χρόνια από την επέμβαση
- Προληπτικά μετά από παρατεταμένες εξαγωγές (π.χ. 4 φρονιμίτες)
- Φλεγμονές της γνάθου και των μαλακών ιστών
Comments are closed.